/ Climasol energietechnieken

Centrale verwarming

Voor centrale verwarming heb je de keuze tussen een condensatieketel op gas of mazout. De meest recente condensatieketels hebben een hoog rendement, waardoor je heel wat bespaart op je energiefactuur.

/ Climasol advies

Vervangen van een oude gas- of mazoutketel

Als je oude gas- of mazoutketel vervangen moet worden, is de nieuwste generatie condensatieketels je meest budgetvriendelijke optie.

Een nieuwe mazoutketel is alleen mogelijk voor een bestaande woning zonder aansluiting op het aardgasnetwerk. Voor nieuwbouw of omvangrijke energetische renovaties zijn mazoutinstallaties bij wet verboden.

/ Climasol advies

Condensatieketels

Een condensatieketel (oftewel een condenserende ketel) is een type verwarmingsketel dat efficiënter is dan oudere, conventionele ketels.

Net als conventionele ketels verbrandt een condensatieketel brandstof om warmte te genereren. De brandstof (meestal aardgas of stookolie) wordt verbrand in een verbrandingskamer, en tijdens dit proces wordt warmte geproduceerd. Deze warmte wordt overgedragen aan het water dat door de verwarmingsbuizen of radiatoren in het verwarmingssysteem circuleert. Hierdoor verhoogt de temperatuur van het water.

Wat een condensatieketel onderscheidt van conventionele ketels, is het gebruik van condensatietechnologie. Nadat de warmte is overgedragen aan het water blijft er vocht (waterdamp) achter in de verbrandingsgassen. Deze vochtige verbrandingsgassen worden door een warmtewisselaar geleid en daar vervolgens afgekoeld tot onder het dauwpunt. Dit zorgt voor condensatie. Tijdens dit proces komt extra warmte vrij, die op haar beurt wordt teruggewonnen en toegevoegd aan het verwarmingssysteem.
Hierdoor is het systeem aanzienlijk efficiënter dan conventionele ketels, omdat het niet alleen de primaire warmte benut, maar ook de warmte van de waterdamp.

Tenslotte wordt het gecondenseerde vocht (condensaat) afgevoerd naar een afvoersysteem.

/ Waarom een condensatieketel

De voordelen van condensatieketels

Het volledige verwarmingsproces herhaalt zich continu terwijl de thermostaat de verwarming in- en uitschakelt om de gewenste temperatuur in huis te handhaven.

De voordelen van condensatieketels op een rijtje:

Let wel, het is belangrijk om te zorgen voor een professionele installatie en regelmatig onderhoud om de optimale werking en veiligheid van een condensatieketel te waarborgen. In sommige gevallen is het nodig om aanpassingen te doen aan de schoorsteen. Je installateur heeft de nodige kennis van zaken om hieromtrent een correcte inschatting te maken.

/ Ruim aanbod aan energietechnieken

De meest energiezuinige én milieuvriendelijke optie

De meest energiezuinige én milieuvriendelijke optie is de hybride cv-ketel: een combinatie van warmtepomp en condensatieketel.

Het systeem kiest op elk moment de meest energiezuinige optie, afhankelijk van bijvoorbeeld de weersomstandigheden of de energieprijzen op dat moment. Dit maakt van de hybride ketel een heel interessante optie.

/ Ruim aanbod aan energietechnieken

Andere diensten van Climasol

Warmtepompboilers
Airco's
Vloerverwarming
Sanitair
Hoogrendementsketels
Ventilatie
Warmtepompen