/ Climasol energietechnieken
Warmtepompen
Warmtepompen zijn het moderne antwoord op de vraag naar energiezuinige en budgetvriendelijke verwarmingsinstallaties.
/ Climasol advies
Budgetvriendelijke verwarmingsinstallaties
Een warmtepomp onttrekt 80 % van zijn geproduceerde warmte aan gratis beschikbare bronnen, zoals buitenlucht en grondwater. Slechts 20 % is afkomstig van elektriciteit, en dat maakt een groot verschil op je energiefactuur.
De veelzijdigheid van een warmtepomp
Afhankelijk van hoe de warmtepomp is geconfigureerd, kan het gebouw/de woning worden verwarmd in de winter en gekoeld in de zomer. Deze veelzijdigheid is zonder twijfel een grote troef.
Een belangrijk voordeel van warmtepompen is hun hoge energie-efficiëntie. Omdat ze warmte verplaatsen in plaats van deze te genereren, verbruiken ze aanzienlijk minder energie dan traditionele verwarmings- en koelsystemen. Dit resulteert in lagere energiekosten en een verminderde uitstoot van broeikasgassen. Warmtepompen zijn hierdoor een ecologisch verantwoorde keuze.
Er zijn verschillende soorten warmtepompen
De lucht/lucht-warmtepomp
De lucht/lucht-warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron van energie en blaast warme of koude lucht de ruimte in. Bij dit systeem is sprake van binnenunits aan muren en/of plafonds. Dit soort warmtepomp is ook perfect geschikt om je woning in de zomer te koelen.
De lucht/water-warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht om water te verwarmen, waarmee vervolgens het gebouw verwarmd wordt.
Dit is een efficiënte manier om warmte te genereren, zelfs bij koude buitentemperaturen. Bovendien kunnen lucht/water-warmtepompen vaak ook worden omgekeerd om te koelen in de zomer door warmte uit het gebouw te halen en deze aan de buitenlucht af te geven.
De geothermische warmtepomp
De geothermische warmtepomp gebruikt bodemwarmte via een ondergronds netwerk van leidingen. Hierin circuleert water dat warmte uit de grond of het grondwater onttrekt. De waterpomp draagt deze warmte vervolgens over naar het verwarmingssysteem van de woning (zowel mogelijk bij radiatoren als vloerverwarming).
Het leidingcircuit van een geothermische warmtepomp kan zowel horizontaal als verticaal in de grond aangelegd worden.
Er wordt warmte uit de aarde gehaald via een systeem van grondboringen of -putten, ook wel ‘captatie’ genoemd. Het belangrijkste verschil tussen horizontale en verticale captatie ligt in de manier waarop deze systemen de warmte uit de aarde halen.
Bij horizontale captatie worden buizen of lussen met een koelvloeistof (meestal een antivriesoplossing) in de grond gelegd, enkele meters onder het aardoppervlak.
De buizen worden vaak begraven in een groot gebied, zoals een gazon, veld of zelfs onder een parkeerplaats. Dit type captatie is geschikt voor gebieden waar voldoende ruimte beschikbaar is en waar de grond voldoende warmte kan leveren voor het gewenste verwarmings- en koelingssysteem.
Bij verticale captatie worden diepe boorgaten in de grond geboord, van enkele tientallen meters tot 150 m diep. In deze boorgaten worden verticale buizen of lussen geplaatst, die de warmte uit de diepere lagen van de aarde halen.
Verticale captatie kan nodig zijn in gebieden waar de beschikbare ruimte beperkt is, zoals stedelijke omgevingen, of wanneer de grond niet genoeg warmte kan leveren op een ondiepere bodemlaag.
De keuze tussen horizontale en verticale captatie hangt af van verschillende factoren, waaronder de beschikbare ruimte, bodemkenmerken, klimaat en de warmtebehoefte van het gebouw. Verticale captatie is meestal efficiënter omdat het dieper in de aarde reikt, waar de temperatuur constanter is (± 7°), maar het kan duurder zijn vanwege de boorwerkzaamheden. Horizontale captatie is over het algemeen goedkoper in termen van installatie, maar vereist een grotere oppervlakte en kan gevoeliger zijn voor schommelingen in de buitenluchttemperatuur.
Het is belangrijk om een professionele geothermische installateur te raadplegen om te bepalen welke captatiemethode het meest geschikt is voor elke specifieke situatie.
/ Ruim aanbod aan energietechnieken
Wij geven graag advies
Wat alle mogelijkheden met betrekking tot warmtepompen betreft, helpen
onze adviseurs jou graag met het maken van de juiste keuze, zodat je jouw investering op korte termijn kan terugverdienen.